p041180

BPM-vrijstelling voor bestelauto’s verdwijnt

Wat betekent dit? 3 vragen en antwoorden.
Nieuws | 19-09-2023

Koopt u nu een nieuwe bestelauto?

Dan betaalt u als ondernemer geen BPM. Vanaf 1 januari 2025 schrapt de overheid deze BPM-vrijstelling. Als u nog wilt profiteren van de BPM-vrijstelling, moet uw nieuwe bedrijfswagen uiterlijk 31 december 2024 op kenteken zijn gezet. 3 vragen en antwoorden over het verdwijnen van de BPM-vrijstelling.

1. Wat verandert er vanaf 2025?

BPM is een aanschafbelasting die u eenmalig betaalt bij aanschaf van een nieuw voertuig. Als ondernemer betaalt u nu geen BPM bij aankoop van een bestelauto. Deze BPM-vrijstelling voor ondernemers verdwijnt per 1 januari 2025. Dat betekent dat u dan BPM moet betalen als u een nieuwe bestelauto koopt die rijdt op diesel als deze na 31 december 2024 op kenteken wordt gezet.

p041277

2. Hoeveel duurder wordt een bestelwagen?

Vanaf 2025 betaalt u BPM op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe hoger de uitstoot van CO2, hoe hoger de BPM. Dat kan leiden tot flink hogere kosten. Afhankelijk van het type voertuig en de CO2-uitstoot betaalt u vanaf 2025 zo 13.000 euro méér voor exacte dezelfde bestelbus.

p039720

3. Voor welke voertuigen blijft de BPM-vrijstelling gelden?

De BPM-vrijstelling blijft wel gelden voor emissievrije bestelwagens, zoals de 100% elektrische Renault Master E-Tech en de Renault Trafic E-Tech. Met deze BPM-vrijstelling voor elektrische voertuigen wil de overheid het aantrekkelijker maken om te kiezen voor emissievrije bestelauto’s.

 

Renault Trafic opladen

Advies nodig voor uw situatie?

2025 is dichterbij dan u denkt. Als u nu voor een vervangingsopgave staat of uw vloot wilt uitbreiden, is het verstandig om extra goed na te denken over uw keuze. Is een bestelwagen in 2025 (bijna) afgeschreven? Dan kan het lonen om alvast in 2024 een nieuwe bestelwagen te kopen zodat u nog profiteert van de BPM-vrijstelling.

Andere optie is om te kiezen voor een elektrische bestelwagen. Daarvoor betaalt u geen BPM. Bovendien bent u met een elektrische bestelwagen altijd welkom in milieuzones en voorbereid op zero-emissiezones die steden vanaf 2025 kunnen instellen. In deze zones zijn (na een overgangsperiode) alleen nog emissievrije bestel- en vrachtauto’s welkom.

Onze specialisten geven u graag advies voor uw situatie. Interesse?

Neem contact met ons op
Nieuws

Een maatwerktruck voor specialistisch werk van Van Hooft Transport

Van Hooft Transport heeft een maatwerktruck met Erkin-autolaadkraan in gebruik genoemen.… Lees meer

Tour met bijzondere Renault Trucks E-Tech T

Renault Trucks gaat met een unieke truck een Europese tour doen. De Renault Trucks E-Tech… Lees meer

Hoe krijgt u in 2024 subsidie voor een elektrische truck?

Gaat u een elektrische truck kopen? Dan komt u in aanmerking voor subsidie.

Lees meer