Harbers-Trucks-Volvo-Trucks-Electric-Grotere-Radius-5

Volvo Trucks Volvo Trucks presenteert elektrische trucks met grotere actieradius

Volvo Trucks introduceert nu nieuwe, krachtigere accu’s voor het middelzware elektrische trucksegment, die een grotere actieradius tot 450 km kunnen leveren en het mogelijk maken om nog meer stedelijk transport te elektrificeren.
Nieuws | 20-06-2023

Dankzij krachtigere accu’s in Volvo's reeks middelzware vrachtwagens, de Volvo FL Electric en Volvo FE Electric, is het nu mogelijk om de overgang naar stiller en schoner stadsvervoer te versnellen. De nieuwe accu’s bieden 42% extra energiecapaciteit en kunnen daardoor een totale actieradius tot 450 km per laadbeurt leveren.

Langere routes of diensten

Dit betekent dat de trucks de meeste soorten routes en opdrachten in stedelijke gebieden aankunnen, maar ook energie kunnen leveren voor opbouwen die veel stroom vragen, zoals in de afvalverwerking of bouw. De extra energie kan ook worden gebruikt voor het rijden van langere routes of diensten, zonder dat de truck hoeft te worden opgeladen. Als gevolg van de verbeterde accu's heeft de Volvo FL Electric nu een actieradius tot 450 km, terwijl de Volvo FE Electric een actieradius tot 275 km heeft.

Harbers-Trucks-Volvo-Trucks-Electric-Grotere-Radius-2

 

Minimale emissies en geluid

"Met een actieradius tot 450 km zijn onze elektrische trucks klaar om de volledige vloot van diesel distributietrucks van onze klanten te vervangen. De Volvo FL en FE Electric produceren minimale emissies en geluid, wat goed is voor het klimaat, de bestuurder en iedereen die in de stad woont en rijdt”, zegt Jessica Sandström, SVP Product Management bij Volvo Trucks.

Minder accu's, meer laadvermogen

De hogere capaciteit betekent ook dat er minder accu's nodig zijn voor hetzelfde vermogen dat nu beschikbaar is. Als de opdrachten uitgevoerd kunnen worden met een kleinere actieradius, kan het laadvermogen worden verhoogd door minder accu’s te gebruiken - met een toename van het laadvermogen van 500 kg voor elke accu die niet wordt meegenomen.

"Voor sommige klanten is het belangrijker om extra laadvermogen te hebben dan om het bereik te maximaliseren. Wij werken nauw samen met onze klanten bij het kiezen van de beste oplossing," zegt Jessica Sandström.

Harbers-Trucks-Volvo-Trucks-Electric-Grotere-Radius-4

 

CO2 besparen

Door een Volvo FL- of Volvo FE-dieseltruck te vervangen door een elektrische versie die gebruik maakt van groene stroom op een typische route, kan jaarlijks ongeveer 30 ton CO2 worden bespaard.* De vernieuwde Volvo FL en FE Electric zijn nu te bestellen voor levering in het najaar van 2023.

Sinds Volvo Trucks in 2019 begon met de productie van volledig elektrische trucks, heeft het bijna 5.000 elektrische trucks verkocht in 40 landen over de hele wereld. Het doel is dat in 2030 de helft van de wereldwijde verkoop van trucks elektrisch is.

Volvo FL Electric:

  • Aandrijflijn: tot 180 kW  
  • Aandrijfeenheid: 1 elektromotor
  • Accu: 280-565 kWh, 3-6 accu's
  • Actieradius: Tot 450 km (distributie) zonder ePTO en met 6 accu's
  • Tot 280 km (distributie) zonder ePTO en met 3 accu's 

Volvo FE Electric:

  • Aandrijflijn: tot 225 kW
  • Aandrijfeenheid: 2 elektromotoren
  • Accu: 280-375 kWh, 3-4 accu's
  • Actieradius: Tot 275 km (distributie) zonder ePTO en met 4 accu's
  • Tot 200 km (afvalverwerking) met ePTO en met 4 accu's
BEKIJK VOLVO FL ELECTRIC BEKIJK VOLVO FE ELECTRIC

*De CO2-besparing is gebaseerd op een berekening met de Volvo Environmental Footprint Calculator (waarbij stadsgebruik wordt vergeleken met een jaarkilometrage van 50.000 km en ervan wordt uitgegaan dat de vergelijkbare dieselvariant 7% biodiesel gebruikt en een gemiddelde van 21l/100 km haalt. Het totale gewicht van de Volvo FE Electric is 27 ton en van de Volvo FL Electric 16,7 ton).

Nieuws

De nieuwe Volvo FH16: meer vermogen, minder brandstof

De nieuwe Volvo FH16 is Europa’s krachtigste, maar ook zeer zuinige truck, die kan rijden… Lees meer

Volvo komt met waterstoftrucks

In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden. Tegen het eind van dit decennium zijn… Lees meer

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer