Volvo Trucks verbetert beschikbaarheid met invoering van service op afstand

Nieuws | 17-07-2012

Volvo Trucks heeft een nieuw GSM-systeem ontwikkeld waarmee werkplaatsen de conditie van een truck op afstand kunnen controleren. Door deze ontwikkeling neemt de beschikbaarheid van trucks toe, nemen ongeplande stops af en gaan de onderhoudskosten omlaag. Het systeem verschijnt in 2013 op de Europese markt. Service op afstand wordt mogelijk gemaakt door de truck te voorzien van de nieuwste versie van de telematicagateway (TGW). Zo kan de Volvo-werkplaats de conditie van het voertuig en eventuele slijtage controleren, en ook via het GSM-netwerk de storingscodes op afstand aflezen.

"Met deze nieuwe communicatievoorzieningen in de trucks ontvangt de werkplaats voortdurend informatie over de conditie van een aantal onderdelen," aldus Christian Gustavsson, hoofd services bij Volvo Trucks.

Met het nieuwe systeem kunnen de werkplaatsmonteurs controleren hoeveel kilometers de truck heeft afgelegd en hoe snel de verschillende onderdelen aan vervanging toe zijn. Vervolgens kan de werkplaats het onderhoud plannen op basis van de werkelijke vereisten van het afzonderlijke voertuig.

"Daarmee wordt de beschikbaarheid verhoogd en is er onderweg slechts een minimaal risico van ongepland oponthoud. Dit is beter voor de veiligheid en vermindert de administratie voor de transportbedrijven, terwijl de klant kan rekenen op een hoge betrouwbaarheid," zo meldt Christian Gustavsson.

Optimale beschikbaarheid  
Communicatie op afstand tussen de truck en de werkplaats vormt een goede aanvulling op het onderhoudsschema. Als het gebruik van de truck afwijkt van het oorspronkelijke plan, kunnen de onderhoudsintervallen te dicht op elkaar of juist te ver uit elkaar liggen. Wanneer de werkplaats gegevens heeft over de werkelijke slijtage, kunnen de onderhoudsintervallen worden aangepast aan de werkelijke omstandigheden van de truck.

"Veel parameters zijn moeilijk te berekenen. In trucks die in zwaardere omstandigheden dan gemiddeld rijden, slijten bepaalde onderdelen sneller. En voor trucks die in rustiger omstandigheden worden gebruikt, zijn dezelfde onderdelen op de geplande datum misschien nog niet aan vervanging toe. Dit geeft ook weer onzekerheid voor het transportbedrijf," zegt Christian Gustavsson.

Ongeplande stops minimaliseren
Als het gebruik van de truck afwijkt van de planning in het oorspronkelijke onderhoudsschema, ontvangt de werkplaats hierover informatie.

"De werkplaats ontvangt bijvoorbeeld een waarschuwing over slijtage aan remblokken. Het resultaat is dat de versleten onderdelen op tijd worden vervangen en het niet opeens opgeven tijdens een lange reis," zegt Christian Gustavsson."Het is een win-winsituatie. Het is voor het transportbedrijf en de werkplaats veel efficiënter als ongeplande werkplaatsbezoeken worden voorkomen."

Download de toekomst via GSM
Met TGW kunnen parameters op afstand worden gewijzigd en in de toekomst kunnen hele softwarepakketten in de truck bijgewerkt worden. Aanvankelijk bevat het systeem slechts een beperkt aantal parameters, maar de komende jaren zal Volvo Trucks de reeks voorzieningen uitbreiden met als doel het verhogen van de beschikbaarheid en het verlagen van de kosten voor het transportbedrijf.

 

Nieuws

Tour met bijzondere Renault Trucks E-Tech T

Renault Trucks gaat met een unieke truck een Europese tour doen. De Renault Trucks E-Tech… Lees meer

Honderd elektrische trucks voor DFDS

Logistieke onderneming DFDS breidt zijn vloot elektrische Volvo-trucks verder uit.

Lees meer

Hoe krijgt u in 2024 subsidie voor een elektrische truck?

Gaat u een elektrische truck kopen? Dan komt u in aanmerking voor subsidie.

Lees meer