harbers-light-concept-1400x425.jpg

Volvo Trucks biedt de lichtste truck in de markt

Om een nog hoger laadvermogen te bereiken, heeft Volvo Trucks in een groot aantal componenten gewichtsbesparingen gerealiseerd. De lichtgewicht varianten worden gebundeld aangeboden in het Volvo Light Concept voor de FM en FH. Volvo Trucks loopt hiermee voorop in transportsegmenten waar gewicht van essentieel belang is. En dit alles zonder concessies te doen aan kwaliteit, veiligheid, comfort en ergonomie.
Nieuws | 30-08-2016
Om een nog hoger laadvermogen te bereiken, heeft Volvo Trucks in een groot aantal componenten gewichtsbesparingen gerealiseerd. De lichtgewicht varianten worden gebundeld aangeboden in het Volvo Light Concept voor de FM en FH. Volvo Trucks loopt hiermee voorop in transportsegmenten waar gewicht van essentieel belang is. En dit alles zonder concessies te doen aan kwaliteit, veiligheid, comfort en ergonomie. In veel transportsegmenten, maar met name in het bulk- en tanktransport is iedere extra kilo lading van essentieel belang. Om meer laadvermogen te creëren, ontwikkelde Volvo Trucks het Light Concept voor zowel de Volvo FM als FH. De Light Concept truck beschikt over de lichte Euro 6 stap C-motor met commonrail injectiesysteem in 11 of 13-liter uitvoering. “We zijn erin geslaagd om het gewicht van onze Light Concept trucks nog verder terug te brengen en een hoger laadvermogen te bereiken. Zo kan de gewichtsbesparing van een Volvo FH 4x2-trekker met 13-liter Euro 6 stap C-motor oplopen tot maar liefst 216 kg. We lopen hiermee voorop in transportsegmenten waar gewicht van essentieel belang is. En dit alles zonder concessies te doen aan kwaliteit, veiligheid, comfort en ergonomie”, verklaart Jan Fijnaut, verkoopdirecteur Volvo Trucks Nederland. volvo-fh-light-concept-truck-2

Nieuwe lichtgewicht achterasinstallatie

Door het gebruik van lichtere materialen en door onderdelen op een innovatieve manier samen te voegen in onder andere de vooras, veerinstallatie, voorasophanging en stuurinrichting is een gewichtsreductie van 65 tot 78 kilo gerealiseerd. De nieuwe lichtgewicht achteras heeft een geoptimaliseerde behuizing en asophanging. De constructie met geoptimaliseerde gietstalen veerpoot, reactiestangen van aluminium en de aluminium draagarm voor achterasinstallatie levert een gewichtsbesparing van 90 kilo op. “De nieuwe lichtgewicht aluminium achterasinstallatie is de lichtste in de markt. De combinatie van een nieuwe lichtgewicht as met een lichtgewicht asophanging leidt tot een lager eigen gewicht zonder concessies te doen aan het wettelijke GCW. Een GCW van 50 ton is nog steeds mogelijk. De opbrengst voor transportbedrijven kan hiermee op jaarbasis oplopen tot enkele duizenden euro’s ”, legt Jan Fijnaut uit. volvo-fm-light-concept-truck-1

6x2 midliftas

Het Volvo Light Concept is zowel beschikbaar op 4x2 als 6x2 midliftas trekkers. De af fabriek midliftas trekker geeft het laadvermogen en de tractie van een conventionele 6x2-trekker, maar levert een gewichtsbesparing van 490 kilo op. Aangezien deze as alleen gebruikt hoeft te worden als de truck beladen is, wordt er op brandstofkosten bespaard wanneer onbeladen. Bovendien biedt het ruimte voor componenten aan het chassis.

Geen concessies

De Volvo FH 4x2T kan gespecificeerd worden met een eigen gewicht vanaf 6.400 kilo. De Volvo FM 4x2T is leverbaar met een eigen gewicht vanaf 6.000 kilo.
Nieuws

De nieuwe Volvo FH16: meer vermogen, minder brandstof

De nieuwe Volvo FH16 is Europa’s krachtigste, maar ook zeer zuinige truck, die kan rijden… Lees meer

Volvo komt met waterstoftrucks

In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden. Tegen het eind van dit decennium zijn… Lees meer

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer