Volvo FH16 Euro 6

De nieuwe Volvo FH16 Euro 6 beschikt over een maximum vermogen van 750 pk, een koppel van 3550 Nm en is geschikt als truck in het zware segment en voor internationaal transport, zoals het vervoer van voedingsmiddelen waarbij snelheid vereist is. De eerste Euro 6-versies van de Volvo FH16 verschijnen begin juni op de Nederlandse wegen.
Nieuws | 10-06-2014

De nieuwe Euro 6-motorenreeks omvat drie vermogens: 750 pk (3.550 Nm), 650 pk (3.150 Nm) en 550 pk (2.900 Nm). De motor biedt niet alleen lagere emissies, maar ook een hoger koppel bij een lager toerental, krachtigere motorrem en is stiller in uitvoering. "De Volvo FH16 met Euro 6-motor biedt dezelfde hoge betrouwbaarheid, hetzelfde gunstige brandstofverbruik en dezelfde kracht als eerdere uitvoeringen. De chauffeur heeft nu echter de beschikking over een maximaal koppel vanaf 900 tot 950 toeren per minuut afhankelijk van de motorversie. Dit hogere koppel bij een lager toerental, biedt klanten de mogelijkheid een snellere achterasoverbrenging te kiezen voor een nog betere brandstofefficiency", verklaart Astrid Drewsen, Product Manager voor aandrijflijnen bij Volvo Trucks.

Alle motoren zijn geschikt voor I-Shift, de automatisch schakelende versnellingsbak van Volvo. De versie met 550 pk is ook beschikbaar in een 2.800 Nm-variant met een handgeschakelde  versnellingsbak. Alle motoren kunnen worden gespecificeerd met Volvo's VEB+ motorrem. Het maximale motorremvermogen is verhoogd van 425 naar 470 kW bij 2.200 omwentelingen per minuut, wat de veiligheid verder verbetert en de kracht op de wielremmen vermindert. Om aan de nieuwe NOx-eisen voor Euro 6 te voldoen, hebben de ingenieurs gekoelde EGR (Exhaust Gas Recirculation) gebruikt in combinatie met een geüpdatet systeem voor nabehandeling van uitlaatgassen. Een nieuwe dual-stage turbo ondersteunt de EGR en zorgt voor hoge vermogens. De motor maakt gebruikt van een zogenaamde  pilot injection. Dit betekent dat een klein beetje brandstof wordt voor-geïnjecteerd in de cilinder, wat tot een gelijkmatigere opbouw van de druk leidt en een rustigere motorloop.

Feiten Volvo FH16 Euro 6
Voorzien van de Volvo D16K550/650/750- een zes-in-lijn dieselmotor met dual-stage turbo, bovenliggende nokkenas, vier kleppen per cilinder en common rail brandstofinspuiting.

Beschikbaar met 750 pk (3550 Nm), 650 pk (3150 Nm) en 550 pk (2900 Nm*).

50% lagere emissie van roetdeeltjes (PM) en 80% lagere emissie van stikstofoxiden (NOx) vergeleken met Euro 5.

FH16 Euro 6 is beschikbaar voor de Europese markten.

*2800 Nm met handgeschakelde versnellingsbak.

Nieuws

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer

BPM-actie voor bedrijfswagens

Koop nog dit jaar een nieuwe bedrijfswagen en bespaar duizenden euro’s.

Lees meer

Dit is hoe chauffeur René de actieradius van zijn elektrische vrachtwagen beïnvloedt

BIGtruck Online Magazine rijdt een dag met hem mee in de Volvo FM Electric.

Lees meer