Harbers-volvo-fh-electric-green-truck-test-1500.jpg

Volvo FH Electric blinkt uit in bereik en energie-efficiëntie

In Duitsland is onlangs de eerste onafhankelijke energie-efficiëntietest gedaan met een volledig beladen, zware elektrische Volvo-truck. De Volvo FH Electric overtrof de officiële opgegeven actieradius en verbruikte 50% minder energie dan zijn tegenhanger op diesel.
Nieuws | 04-01-2022
De geteste truck was een Volvo FH Electric, een emissievrij voertuig met een continuvermogen van 490 kW en een totaal GCW van 40 ton. De Duitse truckjournalist Jan Burgdorf testte de truck op de Green Truck route: een 343 km lange route met een verscheidenheid aan snelwegen, heuvelachtig terrein en krappere wegen die wordt gebruikt voor het testen van vrachtwagens van verschillende fabrikanten in een breed scala van omstandigheden. “Tijdens de test bleek de Volvo FH Electric net zo comfortabel of zelfs comfortabeler dan een dieseltruck. Chauffeurs zullen zeer verrast zijn over hoe gemakkelijk het is om te rijden, hoe stil het is en hoe goed het reageert. Er zijn helemaal geen trillingen”, zegt Jan Burgdorf.

Actieradius

De Volvo FH Electric hield over het hele traject een gemiddelde snelheid van 80 km/u, vergelijkbaar met de Volvo FH met een dieselmotor en het brandstofbesparingspakket I-Save. Op basis van het energieverbruik van slechts 1,1 kWh/km had de elektrische truck een totale actieradius van 345 km op één lading. "Deze testresultaten laten zien dat het mogelijk is om tijdens een normale werkdag tot 500 km te rijden, met een korte stop om bijvoorbeeld tijdens de lunch op te laden", legt Tobias Bergman, Press Test Director bij Volvo Trucks, uit. In de test op de Green Truck route verbruikte de Volvo FH Electric 50% minder energie dan een vergelijkbare Volvo FH met dieselmotor. "De elektrische aandrijflijn is zeer efficiënt, waardoor de elektrische truck een zeer krachtig hulpmiddel is om CO2-uitstoot te verminderen", zegt Tobias Bergman.

100% CO2-reductie

Het streven van Volvo Trucks is dat elektrische voertuigen in 2030 goed zijn voor de helft van de verkoop en in 2040 100% CO2-reductie (well-to-wheel; oftewel van bron tot wiel) voor nieuwe verkochte vrachtwagens wordt behaald. “We zijn toegewijd aan het klimaatakkoord van Parijs. Er zijn wetenschappelijk onderbouwde doelen gesteld en we ondernemen actie om de ontwikkeling naar een drastische verlaging van de CO2-uitstoot van vrachtvervoer over de weg te versnellen. Ik denk dat het brede elektrische aanbod dat we al op de markt hebben daar een heel duidelijk bewijs van is”, besluit Tobias Bergman.

Het elektrische aanbod van Volvo Trucks

Volvo Trucks heeft een assortiment van zes volledig elektrische trucks die zijn ontworpen voor een breed scala aan transportopdrachten. De Volvo FH, FM en FMX Electric kunnen worden ingezet voor zwaarder transport met een GCW van 44 ton. De verkoop in Europa is gestart en de productie begint in de tweede helft van 2022. Al sinds 2019 worden de Volvo FL en FE Electric voor stadsdistributie en afvalverwerking in serie geproduceerd. In Noord-Amerika startte de verkoop van de Volvo VNR Electric in 2020.

Feiten over de test en de truck

  • Totaal GCW: 40 ton
  • Gemiddelde snelheid: 80 km/u
  • Energieverbruik: 1,1 kWh/km
  • Batterijcapaciteit: 540 kWh
  • Uitgangsvermogen: 490 kW continuvermogen
  • Totale afstand: 343 km
  • Totale actieradius op basis van één lading: 345 km
  • De geteste Volvo FH Electric kan tot 500 km afleggen tijdens een normale werkdag als er een oplaadbeurt wordt toegevoegd, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze.

Meer weten over elektrische Volvo-trucks?

Neem contact met ons op »
Harbers-volvo-fh-electric-green-truck-test-1024.jpg
Harbers-volvo-fh-electric-in-green-truck-test-1024.jpg
Nieuws

Ontdek de toekomst van transport op de E-TECH Roadshow gepresenteerd door Renault Trucks

Kom op 12 juli tussen 10.00u en 19.00u naar de Renault Trucks Roadshow bij Harbers Trucks… Lees meer

De nieuwe Volvo FH16: meer vermogen, minder brandstof

De nieuwe Volvo FH16 is Europa’s krachtigste, maar ook zeer zuinige truck, die kan rijden… Lees meer

Volvo komt met waterstoftrucks

In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden. Tegen het eind van dit decennium zijn… Lees meer