Harbers-volvo-electric-gamma-bouwtrucks

Elektrische bouwtrucks

De vraag naar elektrisch vervoer in de bouwsector neemt toe. Volvo Trucks heeft speciaal voor deze inzet een lijn zware elektrische trucks ontwikkeld.
Nieuws | 28-02-2023

Volvo biedt elektrische trucks voor de bouwsector

Door het gebruik van elektrische trucks kunnen bedrijven in de bouwsector nu voldoen aan de toenemende vraag naar voertuigen met een lager geluidsniveau en geen uitlaatgassen op en rond bouwplaatsen in de stad.

Overstappen op duurzaam bouwtransport

De vraag naar elektrisch vervoer in de bouwsector neemt toe, waarbij emissievrije zones in steden en de noodzaak voor bouwbedrijven om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen de twee belangrijkste drijfveren zijn. Volvo Trucks heeft daarom zware elektrische trucks ontwikkeld waarmee klanten in het bouwsegment kunnen overstappen op duurzamer vervoer. Conventionele trucks met enkelvoudig chassis en opbouwtoepassingen voor een breed assortiment opbouwsystemen, zoals kippers, mixers en kranen, worden nu in elektrische uitvoering aangeboden.

Elektrisch bouwtrucks Volvo

Elektrische trucks op maat

"Bouwvrachtwagens leggen gewoonlijk vrij korte afstanden af en werken in herhalende patronen, bijvoorbeeld bij de levering van materiaal aan bouwplaatsen. Dit maakt ze zeer geschikt voor elektrificatie. Onze elektrische trucks kunnen op maat worden gemaakt voor veel van deze opdrachten, wat betekent dat klanten uit de bouwsector nu dezelfde truck die ze nu gebruiken in elektrische uitvoering kunnen krijgen. Dit geeft hun een betere wendbaarheid, minder lawaai en geen uitlaatgassen," legt Jessica Sandström, Global Product Manager bij Volvo Trucks, uit.

Meer laadvermogen en productiviteit

De nieuwe elektrische trucks zijn flexibel dankzij verschillende cabine- en accuopties en een breed aanbod aan asconfiguraties. Dit maakt een breder chassisassortiment mogelijk en de mogelijkheid van een kortere wielbasis, tot 3.900 mm, wat weer flexibiliteit oplevert om de truck aan te passen aan de meest diverse bouwwerkzaamheden.

Klanten kunnen accupakketten van zes tot twee accu's kiezen, afgestemd op hun specifieke behoeften aan actieradius en laadvermogen. De nieuwe robuuste trucks hebben een accucapaciteit van 180-540 kWh. 

"Wat de accucapaciteit betreft, kan de truck worden afgestemd op de daadwerkelijke inzet en route. Door niet meer accu's aan boord te hebben dan nodig is, kan het laadvermogen en daarmee de productiviteit toenemen", aldus Jessica Sandström.

Volvo Trucks elektrische bouwtrucks

Drie PTO-opties

Drie soorten PTO-oplossingen (Power Take Off) op de elektrische trucks maken het mogelijk elektrische of mechanische superstructuren te monteren: Elektrische ePTO, transmissie-PTO en elektromechanische PTO. Zowel de elektromechanische als de transmissieoplossing bieden goede mogelijkheden om het energieverbruik te optimaliseren en overmatig lawaai te voorkomen.

Volvo Trucks is de enige wereldwijde vrachtwagenfabrikant met een volledig assortiment elektrische trucks die nu al in serieproductie zijn. De doelstelling van het bedrijf is dat uiterlijk in 2030 de helft van de wereldwijde verkoop van nieuwe trucks elektrisch is.

Volvo FM en FMX elektrische trucks

Volvo FM en FMX elektrische trucks met ingebouwde toepassingen kunnen als volgt worden uitgerust:

Beschikbaar voor verkoop in december 2022, start serieproductie maart 2023:

 • Aandrijflijn: 490 kW
 • Aandrijving: 3 elektromotoren
 • Accu: 450-540 kWh, 5-6 accu's
 • Cabine: Slaapcabine, hoge, X-hoge slaapcabine
 • Wielbasis: 4,300-6,700
 • Asconfiguraties: 4x2R, 6x2R, 6x4R, 8x2R, en 8x4R
 • PTO: Elektrische ePTO, transmissie-aftakas en elektromechanische aftakas

Beschikbaar voor verkoop in februari 2023, start serieproductie mei 2023:

 • Aandrijflijn: 330 kW
 • Aandrijving: 2 elektromotoren
 • Accu: 360 kWh, 4 accu's
 • Cabine: Dagcabine
 • Wielbasis: 3,900-6,700

Beschikbaar voor verkoop in juni 2023, start serieproductie in september 2023:

 • Accu: 180-270 kWh, 2-3 accu's

Benieuwd naar de mogelijkheden van elektrische bouwtrucks?

Neem contact met ons op
Nieuws

Vijftig Volvo (Bio-)LNG-trucks voor AB Texel

AB Texel investeert in vijftig Volvo FH-trucks op (Bio-)LNG om de CO2-uitstoot te verlagen.

Lees meer

Volvo komt met waterstoftrucks

In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden. Tegen het eind van dit decennium zijn… Lees meer

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer