volvo-fmx-i-shift-kruipversnellingen.jpg

TKD primeur: Volvo FMX met nieuwe I-Shift met kruipversnellingen

Volvo Trucks is aanwezig tijdens de Technische Kontakt Dagen (TKD) in Almere van 26 tot en met 28 mei. Op de Volvo-stand zijn verschillend geconfigureerde trucks te bewonderen die zijn voorzien van diverse innovatieve Volvo Trucks-features waaronder de nieuwe I-Shift met kruipversnellingen.
Nieuws | 02-05-2016
Volvo Trucks is aanwezig tijdens de Technische Kontakt Dagen (TKD) in Almere van 26 tot en met 28 mei. Op de Volvo-stand zijn verschillend geconfigureerde trucks te bewonderen die zijn voorzien van diverse innovatieve Volvo Trucks-features waaronder de nieuwe I-Shift met kruipversnellingen. Volvo Trucks heeft een primeur tijdens de TKD: op de Volvo-stand is namelijk voor het eerst in Nederland een Volvo FMX 8x6 met de nieuwe I-Shift met kruipversnellingen te zien. De uitvoering heeft een extra lage kruipversnelling vooruit en kruipversnellingen achteruit. Dit maakt het mogelijk om uiterst langzaam achteruit te rijden, wat een belangrijk voordeel is bij achteruitrijmanoeuvres die enorme precisie vereisen zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden.

Nauwkeuring manoeuvreren

“Hoe hoger het totaalgewicht of hoe groter de behoefte om nauwkeuring te kunnen manoeuvreren, hoe meer de chauffeur baat heeft bij een truck met kruipversnellingen”, legt Wijnand van den Brink, Manager Product bij Volvo Trucks Nederland uit. Kruipversnellingen bieden aanzienlijk meer flexibiliteit en de mogelijkheid tot zuiniger rijden; ook voor transportbedrijven die zware transporten uitvoeren op slechte ondergrond maar ook regelmatig op de snelweg rijden. “I-Shift met kruipversnellingen maakt het mogelijk om in extreme situaties te starten vanuit stilstand. Gecombineerd met een geschikte achterasoverbrenging die het toerenbereik optimaliseert bij hoge snelheden, resulteert dit in een lager brandstofverbruik op de snelweg. Dit is een aanzienlijk voordeel voor transportbedrijven die dit soort werkzaamheden uitvoeren”, verklaart Wijnand van den Brink.

Feiten, I-Shift met kruipversnellingen

  • I-Shift met kruipversnellingen is een doorontwikkeling van de automatische I-Shift-versnellingsbak van Volvo Trucks.
  • De nieuwe uitvoering van I-Shift is speciaal ontwikkeld voor een uitstekend startvermogen en het rijden met bijzonder lage snelheden.
  • I-Shift met kruipversnellingen maakt een zeer lage snelheid mogelijk van 0,5-2 km/u en wegrijden vanuit stilstand met een treingewicht van max. 325 ton, wat uniek is voor in serie geproduceerde trucks met geautomatiseerde versnellingsbak.
  • De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.
  • De lage kruipversnellingen zijn geïntegreerd in de I-Shift-versnellingsbak. Om de hoge belastingen aan te kunnen, zijn de verschillende componenten vervaardigd van hoogwaardige materialen. De versnellingsbak is 12 cm langer dan een conventionele I-Shift.
I-Shift met kruipversnellingen is beschikbaar voor de 13- en 16-liter Volvo Trucks-motoren in de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en Volvo FH16.

Overbrengingsverhoudingen, I-Shift met kruipversnellingen

  • In een versnellingsbak met directe aandrijving en één kruipversnelling is de overbrengingsverhouding 19:1, bij een versnellingsbak met overdrive is dit 17:1. De overbrengingsverhouding van de laagste versnelling in een reguliere I-Shift versnellingsbak met directe aandrijving is 15:1. In een versnellingsbak met directe aandrijving en twee kruipversnellingen bedraagt de laagste overbrengingsverhouding 32:1.
  • De overbrengingsverhouding van de laagste versnelling achteruit is 37:1 in versnellingsbak met directe aandrijving.

Volvo FMX 460 10x4 G2-Tridem naloopas X-High met VDS

Op de TKD-stand wordt ook een Volvo FMX 460 10x4 G2-Tridem naloopas X-High getoond die is voorzien van een luchtgeveerd tridem assenstel en bladveren op beide voorassen. Dankzij het type G2 luchtvering voor bouwvoertuigen kan de aslast in alle omstandigheden perfect worden verdeeld over de drie assen, zodat maximale tractie of maximale stabiliteit bij het kippen wordt verkregen. Deze Volvo FMX heeft een GVW van 47 ton en is uitgerust met Volvo Dynamic Steering (VDS). VDS vermindert de wielbewegingen die te wijten zijn aan trillingen door het wegdek aanzienlijk. Het resultaat is niet alleen een lichtere en vloeiendere besturing, maar ook een lagere belasting van spieren en gewrichten op lange termijn. “Volvo Trucks staat bekend om haar innovaties en blijft haar trucks verder ontwikkelen. De nieuwe FMX is een zeer veelzijdige truck geworden die geschikt is voor een zeer breed takenpakket. Bovendien is de Volvo FMX sinds enkele maanden ook als 5-asser te bestellen, direct af fabriek”, besluit Wijnand van den Brink. Bezoek Volvo Trucks tijdens de TKD op standnummer 104.
Nieuws

BPM-vrijstelling voor bestelauto’s verdwijnt: wat betekent dit?

3 vragen en antwoorden over het verdwijnen van de BPM-vrijstelling.

Lees meer

Volvo schaalt op: serieproductie elektrische trucks in Gent

Volvo schaalt op met serieproductie elektrische trucks in Gent. 

Lees meer

Nieuw: Renault Trucks E-Tech Trafic

Renault Trucks voegt een nieuwe, lichte bedrijfswagen toe aan zijn assortiment: de Renault… Lees meer