volvo-banner-the-iron-knight-1400x425.jpg

The Iron Knight van Volvo Trucks: speciaal gebouwd om het wereldsnelheidsrecord te verbeteren

Nieuws | 17-08-2016

The Iron Knight is het resultaat van een unieke samenwerking tussen monteurs, ingenieurs en ontwerpers bij Volvo Trucks. Met uitzondering van de motor en de in serie gebouwde I-Shift Dual Clutch versnellingsbak is de truck helemaal speciaal gebouwd. Met 2400 pk onder de motorkap gaat de truck een poging doen om nieuwe internationale snelheidsrecords te behalen. Op 24 augustus wordt de recordpoging getoond op het Volvo Trucks YouTube-kanaal.

Bekijk de trailer van de recordpoging Volvo Trucks The Iron Knight
Een grote uitdaging en een droomproject voor liefhebbers van techniek. Zo omschrijft het team achter The Iron Knight hun werk voor het ontwerpen van de speciaal gebouwde truck. De aandrijflijn is gebaseerd op dezelfde eenheid als wordt gebruikt in de Volvo FH, maar de motor is gebouwd om een maximaal vermogen te produceren. “The Iron Knight is bij uitstek geschikt om de vaardigheid en innovatieve kracht van Volvo Trucks te tonen. Tegelijkertijd was het ons doel om nieuwe inzichten te genereren voor technische oplossingen en ontwerpmogelijkheden. Het is de bedoeling om een aantal daarvan door te voeren in onze in serie geproduceerde trucks”, zegt Claes Nilsson, President en CEO Volvo Trucks. De motor in de recordtruck is een in het midden gemonteerde en sterk aangepaste D13-eenheid met watergekoelde intercooler en vier turbocompressors die 2400 pk en een koppel van 6000 Nm produceren. De elektrische en elektronische systemen zijn vereenvoudigd en de software is opnieuw geprogrammeerd. Daardoor kan de scherp afgestelde motor optimaal communiceren met de versnellingsbak: een I-Shift Dual Clutch van hetzelfde model als wordt toegepast in de in serie geproduceerde Volvo FH-modellen. De enige aanpassing in de versnellingsbak is de verstevigde koppeling die nodig is om het zeer hoge koppel te verwerken. “Om het wereldsnelheidsrecord te verbeteren moet je een uitzonderlijke prestatie kunnen neerzetten. De I-Shift Dual Clutch is de beste versnellingsbak voor dit doel omdat tijdens het schakelen het koppel op het aandrijfwiel behouden blijft, net als in een racewagen. Dit is de reden dat The Iron Knight kan versnellen zonder cruciale tijd te verliezen tijdens het schakelen”, zo legt Niklas Öberg uit, Test Engineer bij Volvo Trucks. The Iron Knight is een eerbetoon aan de Volvo FH. De technologie en het ontwerp vullen elkaar aan en elk detail, van de frontgrille tot de chassisskirts, heeft een precieze functie. “De cabine is gemaakt van glasvezel en ontworpen om de luchtweerstand tot een absoluut minimum terug te brengen. De chassisskirts bezorgen de truck een indrukwekkende uitstraling met hun grote luchtkanalen die de motor voorzien van luchtkoeling. The Iron Knight heeft een aantrekkelijk en krachtig ontwerp dat is geïnspireerd door de huidige Volvo FH. Je hoeft maar een blik op de truck te werpen om te zien dat die echt snel is. Het lijkt altijd of de truck vooruit gaat ook als hij stil staat”, aldus Nigel Atterbury, Senior Designer bij Volvo Trucks. Met autocoureur Boije Ovebrink achter het stuur zal The Iron Knight een gooi doen naar het wereldrecord in twee categorieën: 500 en 1000 meter met staande start. Op 24 augustus kan de recordpoging worden bekeken op de sociale media-kanalen van Volvo Trucks.

Feiten The Iron Knight – een truck die records breekt

  • Met 2400 pk, een koppel van 6000 Nm en een gewicht van 4,5 ton heeft The Iron Knight een pk-gewichtsverhouding van meer dan 0,5 pk/kg.
  • De in het midden gemonteerde motor is een sterk aangepaste D13-eenheid met watergekoelde intercoolers en vier turbocompressors.
  • De I-Shift Dual Clutch versnellingsbak behoudt het koppel tijdens het schakelen.
  • Afgezien van een verstevigde koppeling (de schijven en drukplaten zijn gemaakt van gesinterd materiaal), gebruikt The Iron Knight dezelfde versnellingsbak als is ingebouwd in de in serie geproduceerde Volvo FH-trucks.
  • De elektronica is tot een minimum teruggebracht om het gewicht van het voertuig te beperken.
  • De software is opnieuw geprogrammeerd om hoge prestaties mogelijk te maken.
  • De cabine is gemaakt van glasvezel en aerodynamisch geoptimaliseerd.
  • Grote luchtinlaten in de chassisskirts voorzien de motor van luchtkoeling.

Eerdere recordpogingen van Volvo Trucks

The Iron Knight is niet de eerste recordhouder van Volvo Trucks. In 2007 verbrak The Wild Viking (1600 pk) het officiële FIA-record op de 1000 meter met staande start met een gemiddelde snelheid van 158,8 km/u. De volgende recordpoging werd gedaan door de hybride ‘Mean Green’ (1800 pk dieselmotor plus 300 pk elektromotor) die in 2011 twee nieuwe wereldrecords behaalde in de hybride categorie: 1000 meter met een gemiddelde snelheid van 152,2 km/u en 500 meter met een gemiddelde van 115,4 km/u. Aan het einde van de zomer van 2016 is het tijd voor een derde krachtmeting van absoluut wereldformaat.
t2016-0310.jpg
t2016-0312.jpg
t2016-0313.jpg
t2016-0314.jpg
t2016-0315.jpg
t2016-0316.jpg
t2016-0317.jpg
t2016-0318.jpg
Nieuws

Stichting Voedselbank Arnhem neemt nieuwe Master in gebruik

Vorige maand hebben we vanuit Duiven een Master CCab RWD 3,5t , omgebouwd tot BE – Combinatie… Lees meer

Volvo lanceert krachtige truck op Bio-LNG

De truck kan uitdagende transporttaken op lange afstand uitvoeren en tegelijkertijd de… Lees meer

Wereldprimeur: bijzondere Renault Trucks E-Tech D

Deze Renault Trucks E Tech D is ’s werelds eerste 100% elektrisch aangedreven rioolvoertuig… Lees meer