volvo-trucks-jonas-odermalm.jpg

Nog meer grip en een lager brandstofverbruik met de nieuwe liftbare tandemas

Met de nieuwe liftbare tandemas van Volvo Trucks is het mogelijk om de tweede aangedreven as te ontkoppelen en omhoog te brengen. Dit geeft meer grip op de weg en verbruikt tot 4% minder brandstof wanneer de truck niet beladen is.
Nieuws | 08-09-2015
Volvo Trucks liftbare tandemas Volvo Trucks introduceert nu de liftbare tandemas. De nieuwe functie is bedoeld voor zware transporten waarbij alleen op de heenweg met vracht wordt gereden, bijvoorbeeld bij het vervoer van boomstammen, in de bouw en bij bulktransporten. “Met de liftbare tandemas kan de tweede aangedreven as worden ontkoppeld en kunnen de wielen omhoog worden gebracht wanneer met een lege truck wordt gereden. Dit biedt veel voordelen, vooral als het gaat om brandstofbesparingen. Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, kan tot 4% brandstof worden bespaard in vergelijking met wanneer alle assen zijn neergelaten”, zegt Jonas Odermalm, segment manager construction bij Volvo Trucks. Volvo FH liftbare tandemas Door het differentieel in de eerste aangedreven as te vervangen door een klauwkoppeling kan de tweede aangedreven as worden ontkoppeld en omhoog worden gebracht. De chauffeur beschikt daardoor over zowel de kracht als de capaciteit van twee aangedreven assen (6x4), maar ook over de betere manoeuvreerbaarheid van één aangedreven as (4x2). Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, wordt bovendien de draaicirkel met een meter verkleind en ontstaat er minder slijtage aan banden en ophangingssystemen. “De liftbare tandemas is perfect voor transporten waarbij de terreinomstandigheden of brutovoertuiggewichten een truck met een tandemstel vereisen, maar waarbij het voertuig leeg of met weinig lading terugrijdt. Op gladde of zachte ondergronden kan de chauffeur de druk op de eerste as vergroten door de tweede aangedreven as omhoog te brengen. Dat resulteert in meer grip en vermindert het risico op vast komen zitten”, legt Jonas Odermalm uit. De liftbare tandemas rijdt ook comfortabeler wanneer de truck leeg is. Het geluidsniveau in de cabine is lager en de trillingen van het stuur zijn minder wanneer de banden van slechts één aangedreven as contact met het wegdek maken. De liftbare tandemas is leverbaar voor de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en de Volvo FH16.

Feiten liftbare tandemas

  • Met de liftbare tandemas kan de tweede aangedreven as worden ontkoppeld en omhoog worden gebracht tijdens het rijden.
  • De banden kunnen 14 cm van het wegdek omhoog worden gebracht.
  • Wanneer de liftbare tandemas is geactiveerd, verbruikt de truck tot 4% minder brandstof. De slijtage aan de banden is minder en de draaicirkel is een meter kleiner.
Werking liftbare tandemas
Nieuws

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer

BPM-actie voor bedrijfswagens

Koop nog dit jaar een nieuwe bedrijfswagen en bespaar duizenden euro’s.

Lees meer

Dit is hoe chauffeur René de actieradius van zijn elektrische vrachtwagen beïnvloedt

BIGtruck Online Magazine rijdt een dag met hem mee in de Volvo FM Electric.

Lees meer