Met Volvo Trucks, IKEA en Raben Groep bundelen krachten om uitstootvrij transport te versnellen

Volvo Trucks, IKEA en Raben Group bundelen krachten om uitstootvrij transport te versnellen

Volvo Trucks, IKEA Industry en de Raben Group hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van emissievrij zwaar transport. IKEA zal in twee van haar fabrieken in het Poolse Zbąszynek zware elektrische Volvo trucks introduceren voor interne transportstromen, die zullen worden geëxploiteerd door de Raben Group. De lessen uit het proefproject zullen worden gebruikt voor de elektrificatie van transportactiviteiten op schaal in een groter transportnetwerk.
Nieuws | 14-09-2022

Elektrificatie van transport

IKEA is een grote afnemer van transporten met meer dan twee miljoen zendingen wereldwijd per jaar. Om zijn strategische klimaatdoelstelling te bereiken, namelijk een vermindering van de broeikasgasemissies voor productvervoer met -70% per zending*, is elektrificatie van zware bedrijfsvoertuigen van cruciaal belang. Elektrificatie van transport is een van de oplossingen om de hoofdoorzaak van klimaatverandering aan te pakken.

Handen ineengeslagen

IKEA Industry, Volvo Trucks en de Raben Groep hebben nu de handen ineengeslagen in Polen om emissievrije Volvo FM Electric trucks in te zetten. De voertuigen zullen worden ingezet voor de interne goederenstroom tussen twee fabrieken van IKEA Industry die 14 kilometer uit elkaar liggen in Zbąszynek en Babimost in het westen van Polen.

Bekijk de Volvo FM Electric

De eerste elektrische vrachtwagen

De vrachtwagens zullen worden opgeladen in de productiefaciliteiten van IKEA Industry met behulp van hernieuwbare elektriciteit van een externe bron. De eerste elektrische vrachtwagen zal in de herfst in gebruik worden genomen en het plan is om de vloot uit te breiden op basis van de lessen die uit het proefproject worden getrokken.

Samenwerking tussen Volvo Trucks, IKEA en Raben Group

"We zijn blij met deze samenwerking, die erop gericht is onze verschuiving naar duurzamer wegtransport te versnellen. Dit project stelt ons in staat om de uitdagingen en kansen te verkennen en te leren over de inzet van elektrisch vervoer op schaal en de onderlinge afhankelijkheden in een groter transportnetwerk", zegt Małgorzata Dobies-Turulska, Managing Director van IKEA Industry Zbąszynek.

"We zijn verheugd om samen met IKEA en de Raben Group te werken aan duurzamere vrachtwagentransporten. IKEA en Raben hebben allebei ambitieuze klimaatdoelstellingen, net als Volvo. Dit project levert ons waardevolle inzichten op en vormt een goede basis voor een uitgebreide samenwerking in de toekomst", aldus Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East bij Volvo Trucks.

"Voor de Raben Group is dit project de eerste stap in het proces van decarbonisatie van onze eigen vloot op weg naar de ambitieuze CO2-reductieplannen die onlangs wetenschappelijk zijn goedgekeurd door Science Based Targets (SBTi)-deskundigen. Dit is ook een belangrijk project voor het transport van volledige vrachtwagenladingen. Wij zijn een van de eerste logistieke bedrijven in Europa die de ambitieuze uitdaging aangaan om een elektrische vrachtwagen te laten rijden met een 24-tons trailer," zegt Piotr Banasiak, Managing Director bij Raben Transport.

Over Volvo Trucks

Volvo Trucks begon in 2019 als een van de allereerste truckmerken ter wereld met de serieproductie van elektrische trucks. Vandaag de dag heeft het bedrijf wereldwijd zes elektrische truckmodellen in serieproductie - de breedste elektrische truck line-up in de industrie. Het doel van het bedrijf is dat de helft van zijn totale vrachtwagenverkoop in 2030 elektrisch zal zijn.

*Vergeleken met het referentiejaar 2017 (exclusief last mile leveringen aan klanten).

Over IKEA Industrie

IKEA Industry is een geïntegreerd onderdeel van IKEA Supply en IKEA's eigen productieactiviteiten. Met zijn 22 vestigingen in acht landen is IKEA Industry 's werelds grootste producent van houten meubelen en heeft het ongeveer 17.500 medewerkers in dienst.

Over Raben

De Raben Group is een logistieke dienstverlener, die uitgebreide TFL-diensten aanbiedt: contractlogistiek, wegennet (binnenlands, internationaal en Oost), Fresh Logistics, FTL & intermodaal vervoer, zee- en luchtvracht. Zij heeft meer dan 160 eigen vestigingen in 15 Europese landen en stuurt dagelijks meer dan 9.000 vrachtwagens de weg op.

Meer weten?

Neem contact met ons op »

Nieuws

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer

BPM-actie voor bedrijfswagens

Koop nog dit jaar een nieuwe bedrijfswagen en bespaar duizenden euro’s.

Lees meer

Dit is hoe chauffeur René de actieradius van zijn elektrische vrachtwagen beïnvloedt

BIGtruck Online Magazine rijdt een dag met hem mee in de Volvo FM Electric.

Lees meer