Nieuwe Volvo-motor voor Euro 6

Volvo Trucks komt met een motor die is aangepast aan de strenge milieuvereisten voor Euro 6. De emissie van stikstofoxiden is met 77% verlaagd en de uitstoot van deeltjes is gehalveerd. De eerste motor voor Euro 6 is de Volvo D13 met 460 pk, die in meer dan een derde van alle Volvo-trucks te vinden is
Nieuws | 06-07-2012

.

"De Volvo FH krijgt een nieuwe Euro 6-motor met 460 pk die is geoptimaliseerd voor snelle en zuinige transporten op goede wegen. De eerste trucks met de nieuwe motor worden in het voorjaar van 2013 geleverd," aldus Mats Franzén, Manager Engine Strategy and Planning bij Volvo Trucks.

De vraag van klanten naar de Euro 6-trucks is nog bescheiden. Vanaf februari 2012 kunnen de voertuigen worden gecertificeerd volgens de nieuwe voorschriften, maar het duurt nog anderhalf jaar voordat de vereisten verplicht worden voor alle nieuwe trucks. De strenge emissienormen vragen om geavanceerde motoroplossingen die veel nieuwe onderdelen bevatten, wat dus resulteert in hogere kosten voor klanten. Deze toegenomen kosten worden gedeeltelijk gecompenseerd door verschillende subsidieregelingen en stimuleringspakketten, met name voor regionaal verkeer en internationaal transport in Europa.

 

"Het is momenteel moeilijk om vast te stellen hoeveel vraag er zal zijn. Door onze populaire motor aan te bieden met een Euro 6-configuratie komen we tegemoet aan de wensen van een groot gedeelte van onze klanten. Ook de rest van onze Euro 6-motorreeks wordt ruim voor 1 januari 2014 geïntroduceerd, de datum waarop de vereisten verplicht worden," zo zegt Mats Franzén.

 

Beproefde en geteste technologie
De Volvo D13 voor Euro 6 is gebaseerd op de beproefde en geteste Euro 5-motor van Volvo. De nieuwe motor is net als het vorige model een zescilinder lijnmotor met pompverstuivers en SCR-uitlaatgasbehandeling (Selective Catalytic Reduction). Om te voldoen aan de nieuwe emissievereisten worden verder EGR-uitlaatgasrecirculatie en een dieseldeeltjesfilter (DPF) toegepast. Volvo Trucks heeft deze systemen al enige jaren gebruikt in de VS en Japan. In vergelijking met Euro 5 is de emissie van stikstofoxiden met 77% teruggebracht en de uitstoot van deeltjes gehalveerd.

 

Focus op laag brandstofverbruik en betrouwbaarheid
Het SCR-systeem dat de stikstofoxide in de uitlaatgassen omzet in onschadelijk stikstofgas en waterdamp, is met het deeltjesfilter geïntegreerd in een compacte eenheid die minimale ruimte in beslag neemt. Het deeltjesfilter, dat de microscopische deeltjes in de uitlaatgassen opvangt en verbrandt, wordt tijdens de werking automatisch geregenereerd. EGR wordt met name gebruikt om de temperatuur van de uitlaatgassen te verhogen wanneer de motor niet heet genoeg is om de uitlaatgassen te verwarmen. Deze moeten een temperatuur van ten minste 250° C hebben om het SCR-systeem optimaal te laten functioneren. In tegenstelling tot conventionele EGR-systemen die de gerecirculeerde uitlaatgassen afkoelen om de motortemperatuur te verlagen en zo de uitstoot van stikstofoxide te verminderen, is het EGR-systeem van de Euro 6-motor nauwelijks actief bij het rijden op de snelweg en heeft het dan geen invloed op het brandstofverbruik.

"We hebben een betrouwbare oplossing ontwikkeld die niet alleen voldoet aan de emissievereisten, maar klanten ook aanvullende voordelen biedt, zoals een laag brandstofverbruik en een probleemloos bezit," zegt Mats Franzén.


Bekijk een film over Euro 6 op http://youtu.be/UbBsYbNj2Ga   


Feiten, Volvo D13 460 voor Euro 6
13-liter lijnmotor met zes cilinders die 460 pk produceert.

Maximaal vermogen bij 1400 tot 1900 t/min: 338 kW.

Maximaal koppel bij 1000 tot 1400 t/min: 2300 Nm.

Automatische transmissie, Volvo I-Shift.

Motorrem VEB+ bij 2300 tpm: 375 kW.

Leverbaar voor de Volvo FH, 4x2/6x2, trekker en bakwagen, ook voor transport van gevaarlijke goederen (ADR).

Leverbaar voor trucks met het stuur rechts en het stuur links.

Feiten, Euro 6
Eén vijfde van de uitstoot van stikstofoxide van de Euro 5-motor.

Halvering van de uitstoot van deeltjes van de Euro 5-motor.

Het is verplicht om aan de emissiewetgeving te voldoen tot een omgevingstemperatuur van te minste -7° C.

Emissiewetgeving heeft betrekking op stikstofoxiden (NOx), deeltjes (massa), deeltjes (hoeveelheid), ammonia (NH3), koolmonoxide (CO) en koolwaterstoffen (HC).

5 juli 2012

Nieuws

Een maatwerktruck voor specialistisch werk van Van Hooft Transport

Van Hooft Transport heeft een maatwerktruck met Erkin-autolaadkraan in gebruik genoemen.… Lees meer

Tour met bijzondere Renault Trucks E-Tech T

Renault Trucks gaat met een unieke truck een Europese tour doen. De Renault Trucks E-Tech… Lees meer

Hoe krijgt u in 2024 subsidie voor een elektrische truck?

Gaat u een elektrische truck kopen? Dan komt u in aanmerking voor subsidie.

Lees meer