volvo-fm-met-lcs-botswaarschuwing

Nieuw veiligheidssysteem van Volvo Trucks om fietsers en voetgangers te beschermen

Volvo Trucks introduceert nu een nieuw veiligheidssysteem om kwetsbare weggebruikers, die de dode hoek aan een van de zijden van de truck betreden, te detecteren.
Nieuws | 02-06-2022

In drukke verkeerssituaties is het zelfs voor de meest ervaren chauffeur moeilijk om alles rondom de truck waar te nemen. Om stressvolle situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support met botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

Aanrijdingen voorkomen

“Een ongeval kan in een fractie van een seconde gebeuren. Ons uitgebreide ongevalsonderzoek is gebaseerd op tientallen jaren studie van praktijksituaties. Dit nieuwe veiligheidssysteem helpt de chauffeur mogelijke aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers te voorkomen”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Hoe werkt het?

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.

“Bij Volvo Trucks is onze langetermijnvisie nul ongevallen en veiligheid vormt de kern van alles wat we doen. Dit nieuwe systeem is een voorbeeld van onze inspanningen om deze doelen te bereiken”, besluit Anna Wrige.

Vanaf september 2022 wereldwijd beschikbaar voor alle Volvo-Trucks

Het nieuwe systeem zal vanaf september 2022 wereldwijd beschikbaar zijn op de Volvo FH, FM en FMX met diesel-, gas- en elektrische aandrijflijnen. De Volvo FL- en FE-modellen krijgen in 2023 de beschikking over het nieuwe veiligheidssysteem. De botswaarschuwing voldoet aan de nieuwe eisen binnen de General Safety Regulation voor kwetsbare weggebruikers (VRU – Vulnerable Road Users) die in 2024 van kracht wordt.

volvo-fm-met-botswaarschuwing
volvo-fh-met-botswaarschuwing
volvo-fm-met-lcs-botswaarschuwing
volvo-fm-spiegel-met-botswaarschuwing
Nieuws

Volvo Trucks verbetert de rijeigenschappen en efficiëntie van zijn distributietrucks

Volvo Trucks heeft de versnellingsbakken voor de Volvo FL en FE verder verbeterd. De vrachtwagens,… Lees meer

Volvo Trucks voegt een derde CO2-neutrale optie aan het productportfolio toe

Een vrachtwagen met brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof stoot alleen… Lees meer

Volvo Trucks introduceert nieuwe functies voor veilig en veeleisend transport

Volvo Trucks introduceert een reeks nieuwe functies die de veiligheid en rijeigenschappen… Lees meer