Kortere levertijden dankzij chassisspecifieke 3D-tekeningen

Dankzij chassisspecifieke 3D-tekeningen kunnen het chassis en de carrosserieopbouw van verschillende Volvo Trucks-modellen nu gelijktijdig ontworpen worden. Dit betekent dat het opbouwproces en de doorlooptijd voor de klant verkort kan worden met 14 dagen, terwijl de hoge Volvo Trucks-kwaliteit behouden blijft.
Nieuws | 16-12-2014

“Wij zijn ons ervan bewust dat het voor onze klanten van cruciaal belang is dat de levering niet op zich laat wachten, want afhankelijk van de beschikbaarheid van een bepaalde vrachtwagen kan dit zorgen voor het staan of vallen van hun eigen service aan hun klanten. Het voelt daarom extra goed om te kunnen bijdragen aan de doeltreffendheid van dit proces”, zegt Peter Hardin, Manager Complete Vehicles.

Hoe ingewikkelder de opbouw, hoe langer de doorlooptijd gewoonlijk is voordat de klant de truck in ontvangst kan nemen. Eén van de manieren om dit proces te versnellen, is door de carrosserieopbouw gelijk te laten lopen met de productie van de truck. Om de exacte hoogte en ruimte voor bepaalde onderdelen te kunnen bepalen en er dus voor te kunnen zorgen dat alles op het chassis past, heeft de carrosseriebouwer toegang nodig tot gedetailleerde informatie over de afmetingen van het chassis. Met deze gedachte heeft Volvo Trucks geavanceerde driedimensionale (3D) tekeningen ontworpen, die nu online beschikbaar zijn voor opbouwers.

“Het grootste voordeel van 3D-tekeningen is dat zij een parallelle workflow toelaten. Het chassis en de carrosserieopbouw kunnen nu tegelijkertijd geproduceerd worden in plaats van opeenvolgend. De carrosseriebouwer hoeft dus niet te wachten tot de truck klaar is om dan pas cruciale informatie over het chassis te ontvangen”, zegt Tor Hesselgren, Body Builder Development bij Volvo Trucks.

De beschikbaarheid van deze chassisspecifieke 3D-gegevens zorgt ervoor dat de opbouwer exact kan zien hoe het afgewerkte chassis eruit zal zien voor het gebouwd wordt, aangezien alles (van de positie van de achteras tot de hoogte van de schacht van de schroefas en de bedrading) weergegeven wordt op de tekeningen. Er kan ingezoomd worden op specifieke details, de truck kan geroteerd worden en kan van bovenaf, onderaf en zijdelings bekeken worden. De op voorhand beschikbare, gedetailleerde informatie zorgt ervoor dat de leveringstermijn voor de klant verkort wordt, terwijl tegelijkertijd de hoogstaande kwaliteit behouden blijft.

Dit wil zeggen dat door de toegang van de opbouwer tot de 3D-tekeningen, samen met het nieuwe en meer flexibele chassisplatform van Volvo Trucks (waardoor het chassis beter voorbereid kan worden voor montage van de opbouw in de Volvo Trucks-fabriek) de leveringstermijn voor de klant met 7 tot 14 dagen verkort kan worden.

Feiten over 3D-tekeningen en het nieuwe flexibele chassis:

  • De 3D-tekeningen moeten de carrosserieopbouwers een betrouwbare basis geven zodat dat zij hun opbouw gelijktijdig met de montage van het chassis kunnen bouwen, waardoor de leveringstermijn voor de klant verkort wordt.
  • De 3D-tekeningen zijn beschikbaar via een gemeenschappelijke online database (Volvo Bodybuilder Instructions) dat toegankelijk is voor carrosseriebouwers. De 3D- tekeningen zijn beschikbaar voor de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en Volvo FL/FE (Euro 6)
  • Alle tekeningen die gegenereerd worden, zowel in 2D- als in 3D-formaat, worden geometrisch vastgesteld en zijn chassisspecifiek. Elementen die uitgesloten worden vanwege competitieve redenen zijn de motor en de plaatsing van de motoren. De accubak s beschikbaar zodat opbouwers er rekening mee kunnen houden in hun berekeningen.
  • De Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX zijn allemaal uitgerust met het nieuwe flexibele chassis.
  • De 3D-tekeningen in combinatie met het nieuwe flexibele chassis kunnen in sommige gevallen de doorlooptijd voor de klant verkorten met 7 tot 14 dagen.
Nieuws

Ontdek de toekomst van transport op de E-TECH Roadshow gepresenteerd door Renault Trucks

Kom op 12 juli tussen 10.00u en 19.00u naar de Renault Trucks Roadshow bij Harbers Trucks… Lees meer

De nieuwe Volvo FH16: meer vermogen, minder brandstof

De nieuwe Volvo FH16 is Europa’s krachtigste, maar ook zeer zuinige truck, die kan rijden… Lees meer

Volvo komt met waterstoftrucks

In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden. Tegen het eind van dit decennium zijn… Lees meer