De nieuwe Volvo FM: de ideale allroundspeler

Nieuws | 19-03-2013

Volvo Trucks presenteert vol trots de nieuwe Volvo FM, een allrounder van ongekende klasse met een surplus aan flexibiliteit en transportefficiency.  De nieuwe Volvo FM heeft een geoptimaliseerde cabine en beschikt over het baanbrekende Volvo Dynamic Steering-systeem (optie) dat de eersteklas rijeigenschappen van deze truck nog verder verbetert.

Volvo Dynamic Steering is een technische innovatie van wereldformaat en misschien wel de belangrijkste vernieuwing op het gebied van sturen sinds de introductie van de servo in de jaren zestig van de vorige eeuw. Volvo Dynamic Steering betekent een revolutionaire verbetering in de besturing van trucks. Het is een snelheidsafhankelijke vorm van stuurbekrachtiging die het manoeuvreren bij lage snelheden veel minder inspannend maakt. De negatieve effecten van een oneffen wegdek worden met dit nieuwe systeem eveneens weggenomen. In de praktijk ligt soepel en nauwkeurig sturen binnen handbereik. Het systeem zorgt bij hoge snelheden voor meer richtingsstabiliteit,  maar de allergrootste voordelen treden op bij lage snelheden wanneer de stuurondersteuning het grootst is. De chauffeur zal dat vooral merken bij keren of achteruitrijden met volledige lading. Volvo Dynamic Steering biedt meer comfort en vergt minder kracht van de chauffeur, waardoor het risico van overbelasting vermindert. 

Uitstekende rijervaring

De verbeterde asophanging is een andere upgrade in de nieuwe Volvo FM die bijdraagt aan de uitstekende rijeigenschappen. Het rijden op de weg verloopt daardoor vloeiender, met een betere rolstabiliteit. De I-See-software die dieselverbruik met wel 5% kan verlagen, voorheen alleen beschikbaar op de Volvo FH, is nu ook leverbaar op deze Volvo FM.

Flexibel en efficiënt

Bij de nieuwe Volvo FM is alles erop gericht de perfecte truck te kunnen samenstellen voor een specifieke taak: lager gewicht, nieuwe asconfiguraties, verhoogde chassisflexibiliteit en duidelijke interfaces voor carrosseriebouwers. Volvo Trucks kan de transporteur een maximale beschikbaarheid garanderen, dankzij de combinatie van hoge productkwaliteit en de optie van geavanceerde telematica, waarmee een aantal onderdelen in de gaten wordt gehouden. De nieuwe Volvo FM is productief én zuinig voor de klant, maar biedt tegelijkertijd de chauffeur een compleet nieuwe werkomgeving en -ervaring.

De chauffeur centraal

Bij de vormgeving van de FM-cabine is steeds aan de chauffeur gedacht. Het resultaat is een efficiënte, ergonomische en veilige werkomgeving met meer ruimte, comfort en opbergcapaciteit dan voorheen. Een andere nieuwe voorziening is de mobiele App ´My Truck´ die de chauffeur kan downloaden en waarmee een aantal truckfuncties kan worden ingesteld en gecontroleerd.

De nieuwe Volvo FM wordt geïntroduceerd met een uitgebreide reeks 11- en 13-liter motoren die voldoen aan de eisen voor Euro 6 die begin 2014 van kracht worden.

 

Nieuws

De nieuwe Volvo FH16: meer vermogen, minder brandstof

De nieuwe Volvo FH16 is Europa’s krachtigste, maar ook zeer zuinige truck, die kan rijden… Lees meer

Volvo komt met waterstoftrucks

In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden. Tegen het eind van dit decennium zijn… Lees meer

Volvo Trucks biedt meer duurzame alternatieven voor diesel

Volvo Trucks heeft het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel… Lees meer