volvo-truck-met-branstofcel-op-waterstof

Volvo Trucks voegt een derde CO2-neutrale optie aan het productportfolio toe

Een vrachtwagen met brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof stoot alleen waterdamp uit, produceert zijn eigen elektriciteit en heeft een actieradius tot 1.000 km. Volvo Trucks is nu gestart met het testen van voertuigen met deze nieuwe technologie.
Nieuws | 20-06-2022

Roger Alm, President van Volvo Trucks vertelt:

Om het transport CO2-neutraal te maken, biedt Volvo Trucks vandaag al elektrische vrachtwagens op batterijen en voertuigen die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals Bio-LNG. In de tweede helft van dit decennium zal een derde CO2-neutrale optie aan het productportfolio van Volvo Trucks worden toegevoegd: elektrische trucks met brandstofcel op waterstof.

“We zijn deze technologie nu al enkele jaren aan het ontwikkelen en het voelt geweldig om de eerste trucks met succes op de testbaan te zien rijden. De combinatie van batterij-elektrisch en brandstofcel-elektrisch stelt transportbedrijven in staat om de CO2-uitstoot van hun vrachtwagens volledig te elimineren, ongeacht transportopdrachten”.

 

waterstof-tanken-truck

“Elektrische trucks op waterstof zullen vooral geschikt zijn voor lange afstanden en zware opdrachten'

De elektrische trucks met brandstofcel hebben een actieradius die vergelijkbaar is met die van veel dieseltrucks – tot 1.000 km – en een tanktijd van minder dan 15 minuten. Het totale gewicht kan zo'n 65 ton of zelfs hoger zijn en de twee brandstofcellen hebben de capaciteit om 300 kW elektriciteit aan boord op te wekken.

Praktijktesten bij transportbedrijven zullen over een paar jaar starten en de commercialisering is gepland voor de tweede helft van dit decennium.

“Elektrische trucks op waterstof zullen vooral geschikt zijn voor lange afstanden en zware, energieverslindende opdrachten. Ze kunnen ook een optie zijn in landen waar de oplaadmogelijkheden van accu’s beperkt zijn”, zegt Roger Alm.

Eigen elektriciteit opwekken

Een brandstofcel wekt zijn eigen elektriciteit op uit de waterstof aan boord in plaats van te worden opgeladen door een externe bron. Het enige uitgestoten bijproduct is waterdamp.

Cellcentric levert drandstofcellen

De brandstofcellen worden geleverd door Cellcentric – de joint venture tussen de Volvo Group en Daimler Truck AG. Cellcentric gaat een van Europa's grootste serieproductiefaciliteiten voor brandstofcellen bouwen, speciaal ontwikkeld voor zware voertuigen.

volvo-trucks-waterstof-elektrisch

"Elektrische trucks met brandstofcel op waterstof zullen belangrijke aanvulling zijn voor langere en zwaardere transporten"

De brandstofceltechnologie bevindt zich nog in een vroege ontwikkelingsfase en de nieuwe technologie biedt veel voordelen, maar ook een aantal uitdagingen. Een daarvan is grootschalige levering van groene waterstof*. Een andere is het feit dat de tankinfrastructuur voor zware voertuigen nog moet worden ontwikkeld.

“We verwachten dat het aanbod van groene waterstof de komende jaren flink zal toenemen, aangezien veel industrieën ervan afhankelijk zullen zijn om CO2 te verminderen. We kunnen echter niet wachten tot al het transport volledig CO2-neutraal kan worden uitgevoerd, we zijn eigenlijk al te laat. Dus mijn duidelijke boodschap aan alle transportbedrijven is om nu al de stap te nemen en te beginnen met batterij-elektrisch, Bio-LNG en de andere beschikbare opties (zoals HVO). Elektrische trucks met brandstofcel op waterstof zullen dan over enkele jaren een belangrijke aanvulling zijn voor langere en zwaardere transporten”, aldus Roger Alm.

* Groene waterstof wordt geproduceerd door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water en zon.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op »

volvo-trucks-waterstof-elektrisch
volvo-fh-truck-met-branstofcel-op-waterstof
volvo-fh-met-brandstofcel-op-waterstof
Nieuws

Volvo Trucks introduceert nieuwe veiligheidssystemen

Volvo Trucks introduceert nieuwe systemen om de veiligheid van fietsers en voetgangers… Lees meer

Elektrisch in opmars: Volvo Trucks behoudt zijn leidende positie

Volvo Trucks leidt de markt voor zware elektrische trucks na het eerste kwartaal van 2023.

Lees meer

Volvo Trucks test brandstofceltrucks op waterstof

Een mijlpaal: Volvo Trucks test brandstofceltrucks op waterstof op de openbare weg. 

Lees meer