harbers-volvo-dynamic-steering-1500.jpg

Integratie Volvo Dynamic Steering met ondersteunende systemen voor meer veiligheid

Verkeersveiligheid verbeteren en een prettiger werkomgeving voor chauffeurs. Dat zijn de doelstellingen van Volvo Trucks bij de introductie van de nieuwe chauffeursondersteunende systemen op basis van Volvo Dynamic Steering (VDS): de met prijzen bekroonde innovatie die het besturen van zware trucks gemakkelijker maakt.
Nieuws | 07-06-2018
“Volvo Dynamic Steering betekent werkelijk een revolutionaire verandering voor het werk van de chauffeur. Beter stuurgedrag, eenvoudiger manoeuvreren en meer comfort hebben het risico op ongevallen en werkgerelateerd letsel verminderd. Op basis van dit succes introduceren we nu nieuwe functies om het verkeer nog veiliger te maken. Dit past allemaal binnen onze visie dat geen enkele Volvo-truck bij een ongeluk betrokken mag zijn. Deze functies zijn ontwikkeld om chauffeurs te helpen bij het vermijden van de meest voorkomende ongevalsscenario's die zijn vastgesteld door ons onderzoekprogramma”, verklaart Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks. Volvo Trucks heeft Volvo Dynamic Steering geïntegreerd met andere systemen voor het verbeteren van comfort en veiligheid en zo twee chauffeursondersteunende systemen ontwikkeld die zijn gericht op ongevalspreventie: Volvo Dynamic Steering met Stability Assist en Volvo Dynamic Steering met Lane Keeping Assist.

Slippen voorkomen

“Stel je voor dat je op een natte en gladde weg rijdt en je dan opeens merkt dat de achterkant van de truck de grip op het asfalt kwijtraakt. Voordat dit een slippartij wordt, stuur je voorzichtig in de tegenovergestelde richting tot het gevaar is geweken. Dat is de manier waarop Volvo Dynamic Steering met Stability Assist werkt. Het grote verschil is dat het systeem het risico kan ontdekken en het voertuig kan stabiliseren voordat de chauffeur merkt dat er iets aan de hand is”, legt Carl Johan Almqvist uit.

Rijbaanmarkering

De tweede veiligheidsinnovatie Volvo Dynamic Steering met Lane Keeping Assist reikt de chauffeur de helpende hand wanneer het systeem detecteert dat de truck de rijbaanmarkering nadert. Met een lichte verdraaiing van het stuurwiel in de juiste richting en een korte trilling in het stuur wordt de chauffeur geattendeerd en kan hij de truck terugsturen naar de rijbaan.

Individuele wensen

Naast de twee nieuwe chauffeursondersteunende systemen introduceert Volvo Trucks een veelgevraagde functie die zorgt dat de weerstand in het stuurwiel kan worden aangepast aan de individuele wensen van de chauffeur in trucks die zijn voorzien van Volvo Dynamic Steering. “Elke chauffeur heeft een andere perceptie over hoe licht of hoe zwaar het sturen moet gaan. Nu kan elke chauffeur de stuurweerstand precies aanpassen aan zijn wensen voor comfortabel, relaxed en veilig rijden. Dit is een heel praktische voorziening, vooral voor trucks die vaak door verschillende chauffeurs worden gereden”, zegt Carl Johan Almqvist. Feiten over de nieuwe functies
  • Volvo Dynamic Steering is ontwikkeld om automatisch de oneffenheden in het wegdek te compenseren en de trillingen en onbedoelde stuurbewegingen op te heffen. Bij lage snelheden wordt de stuurweerstand met circa 75% verminderd, een enorm voordeel bij achteruitrijden of als er weinig ruimte is. Het stuur keert automatisch terug naar de centrale positie zodra de greep van de chauffeur op het stuur lichter wordt. Bij hogere snelheden houdt de truck de richting vast ook op slecht wegdek en bij sterke zijwind. Deze technologie is gebaseerd op hydraulische stuurbekrachtiging met de ondersteuning van een elektronisch geregelde motor die het sturen voortdurend aanpast en voor extra draaikracht zorgt wanneer dat nodig is.
  • Volvo Dynamic Steering met Stability Assist. Volvo Dynamic Steering werkt samen met de Electronic Stability Control van de truck. Sensoren in het chassis controleren voortdurend de gierhoek van de truck. Wanneer een lichte neiging tot slippen wordt gedetecteerd, activeert het systeem meteen. Het biedt een lichte ondersteuning bij het sturen in de tegenovergestelde richting, zodat het voertuig wordt gestabiliseerd.
  • Volvo Dynamic Steering met Lane Keeping Assist. Volvo Dynamic Steering werkt samen met Lane Keeping Support bij snelheden boven 55 km/u. Het systeem houdt de positie van de truck in de gaten met camera's. Wanneer wordt gedetecteerd dat de truck buiten de gevolgde rijbaan dreigt te komen, helpt het systeem de chauffeur om terug te sturen naar de juiste richting. Als extra ondersteuning nodig is, wordt de chauffeur gewaarschuwd via een lichte trilling in het stuur in plaats van met een geluidssignaal.
  • Volvo Dynamic Steering met persoonlijke instellingen. Individuele afstelling van de stuurweerstand voor prettig en comfortabel rijden.
harbers-volvo-dynamic-steering-1024-f.jpg
harbers-volvo-dynamic-steering-1024-e.jpg
harbers-volvo-dynamic-steering-1024-d.jpg
harbers-volvo-dynamic-steering-1024-c.jpg
harbers-volvo-dynamic-steering-1024-b.jpg
Nieuws

BPM-vrijstelling voor bestelauto’s verdwijnt: wat betekent dit?

3 vragen en antwoorden over het verdwijnen van de BPM-vrijstelling.

Lees meer

Volvo schaalt op: serieproductie elektrische trucks in Gent

Volvo schaalt op met serieproductie elektrische trucks in Gent. 

Lees meer

Nieuw: Renault Trucks E-Tech Trafic

Renault Trucks voegt een nieuwe, lichte bedrijfswagen toe aan zijn assortiment: de Renault… Lees meer