I-See van Volvo Trucks voor lagere brandstofkosten

De truckbranche zoekt op allerlei manieren naar oplossingen om het brandstofverbruik te verlagen. Eén methode is het gebruiken van de kinetische energie van het voertuig om de truck aan te drijven. Volvo Trucks heeft I-See ontwikkeld. Dit werkt als een automatische piloot die het schakelen overneemt en gebruikmaakt van hellingen om brandstof te besparen.
Nieuws | 04-07-2012

De truckbranche zoekt op allerlei manieren naar oplossingen om het brandstofverbruik te verlagen. Eén methode is het gebruiken van de kinetische energie van het voertuig om de truck aan te drijven. Volvo Trucks heeft I-See ontwikkeld. Dit werkt als een automatische piloot die het schakelen overneemt en gebruikmaakt van hellingen om brandstof te besparen.

Kinetische energie is gelijk aan de mechanische arbeid die nodig is om de snelheid van een voertuig terug te brengen naar nul. Wanneer een object in beweging wordt afgeremd, moet de kinetische energie worden omgezet in een andere vorm van energie. Wanneer een voertuig remt, wordt de kinetische energie omgezet in warmte. Veel fabrikanten in de automobielindustrie zijn op zoek naar oplossingen om de kinetische energie te benutten in plaats van deze als restwarmte uit te stoten. En dat is precies waarin Volvo Trucks is geslaagd met het ontwikkelen van de nieuwe I-See-oplossing. Het systeem benut de eigen kinetische energie van de truck om het voertuig de helling op te ‘duwen’. Op afdalingen wordt dezelfde energie gebruikt om te versnellen. I-See zal in 2013 beschikbaar zijn op de markt.

Een besparing tot 5 procent

I-See is gekoppeld aan de hellingshoeksensor van de transmissie en verkrijgt digitale gegevens over de topografie. I-See kan circa 4000 hellingen onthouden, wat overeenkomt met een afstand van 5000 kilometer. Anders Eriksson, verantwoordelijk voor de ontwikkeling: "I-See is een automatische piloot die is gekoppeld aan de cruisecontrol van de truck en zoveel mogelijk met de vrijloopfunctie werkt. Het systeem neemt het schakelen over, geeft gas en remt op hellingen en zorgt dat alles werkt op een manier waarbij zo min mogelijk (op bepaalde stukken zelfs helemaal geen) brandstof wordt verbruikt. Simulaties en tests op de openbare weg bewijzen dat de besparing kan oplopen tot maximaal 5%."

Grootste effect in glooiend landschap

I-See voert zes verschillende handelingen uit om de kinetische energie optimaal te benutten. I-See versnelt bijvoorbeeld op hellingen, blijft zo lang mogelijk in een hoge versnelling en gebruikt de vrijloopfunctie op de afdaling om het gewicht van de truck als aandrijving te gebruiken. Het is deze vrijloopfunctie die het systeem speciaal maakt. Wanneer de truck vrij rolt, wordt er bijna geen brandstof verbruikt.

Hayder Wokil, productmanager bij Volvo Trucks: "I-See werkt het beste in glooiend terrein. Op redelijk lange en steile hellingen zorgt I-See ervoor dat de vrijloopfunctie over grotere afstanden toegepast wordt zonder de motor te gebruiken Op deze manier kan het brandstofverbruik met maximaal 5% worden verminderd. Dit percentage is gebaseerd op resultaten van simulaties en tests op de openbare weg. Voor I-See is het gebruik van de cruisecontrol vereist en we weten dat chauffeurs cruisecontrol gemiddeld de helft van de tijd gebruiken. Bij normaal gebruik van een truck die 140.000 kilometer per jaar rijdt, is de jaarlijkse besparing circa 1000 liter brandstof."

Volvo I-See gaat niet alleen over brandstofbesparing, maar ook bijvoorbeeld over minder slijtage aan remmen en banden. En over het feit dat de chauffeur zich beter kan concentreren op het overige verkeer.

Bekijk een film over I-See op http://youtu.be/b98FV0Pblaw


TECHNISCHE GEGEVEN

Nieuws

Eerste Renault Trucks E-Tech T voor Sluyter Logistics

De Renault Trucks E-Tech T is een van de eerste zwaardere elektrische trucks die in Nederland… Lees meer

De line-up van Volvo Trucks op de IAA 2024

Volvo Trucks toont in september op de IAA Transportation 2024 een wereldwijd productaanbod… Lees meer

Aangepaste openingstijden in de zomer

Wilt u een van onze vestigingen bezoeken? In de zomerperiode hebben wij aangepaste openingstijden.

Lees meer